Što je DIY 3D Printer kit?
DIY 3D Printer kitovi za samogradnju sadrže sve potrebne komponente kako biste mogli sastaviti potpuno funkcionalan uređaj. 3D Printeri koji se isporučuju u obliku sastavnih dijelova koje korisnik sam sastavlja kako bi dobio funkcionalan uređaj imaju ograničeno jamstvo. 

Za sastavljanje uređaja ovog tipa potrebne su Vam osnovne tehničke vještine te osnovni alat.

Proizvođač uređaja ove vrste uređaja te trgovac ne preuzimaju apsolutno nikakvu odgovornost za neuspjelo sastavljanje uređaja kao niti za nezadovoljavajuće funkcioniranje uređaja uslijed nezadovoljavajuće kvalitete sastavljanja.

Za sve komponente koje su sastavni dijelovi ovakvih uređaja jamstvo vrijedi na razini komponente (pogonski motori, konstrukcija, upravljačka elektronika, klizni ležajevi itd.) osim u slučajevima koji su navedeni u jamstvenom listu.

SIGURNOSNE NAPOMENE:
Vrlo maloj (0 – 3 godine) i maloj djeci (3 – 8 godina) treba zabraniti pristup uređaju. Djeca starija od 8 godina i osobe smanjenih fizičkih, osjetilnih i mentalnih sposobnosti ili osobe bez dovoljnog iskustva i znanja mogu koristiti uređaj samo ako su pod nadzorom ili su dobili upute o sigurnom rukovanju uređajem te ako razumiju potencijalne opasnosti. Djeca se ne smiju igrati s uređajem. Djeca ne smiju čistiti niti održavati uređaj bez nadzora.

Ovaj uređaj predviđen je samo za kućnu i hobby upotrebu, ne za kontinuiranu profesionalnu upotrebu!

Uređaj ne upotrebljavajte na otvorenom. Eksplozivne ili zapaljive tvari kao što su spremnici raspršivača ne pohranjujte i ne upotrebljavajte benzin ili druge zapaljive tvari u uređaju ili u njegovoj blizini: Ako se uređaj nehotično uključi, može izbiti požar.

Ne preporuča se ostavljati printer za vrijeme rada bez nadzora osim ako ste sigurni da to neće ostaviti negativne posljedice. Mi ne možemo odgovarati za moguće nastale štete, opasnosti, ozlijede te ostale gubitke nastale prilikom nepažljivog korištenja uređaja.

Dijelovi uređaja kao ekstruder i radna površina su zagrijani te u kontaktu sa zapaljivim tvarima mogu izazvati požar!

Što dalje? Kako napraviti prvi 3D ispis?
Nakon što ste nabavili svoj prvi DIY 3D Printer kit, prvo ga trebate sastaviti. Sastavljanje ovakvih uređaja je relativno kompleksno ali predstavlja svojevrstan izazov te na kraju zadovoljstvo kada vidite da ste uspješno sastavili svoj 3D Printer iz hrpe sitnih dijelova.

Osigurajte si dovoljno veliku radnu površinu (radni stol ili sl.) u prostoriji u kojoj Vas nitko neće ometati. Iako većina proizvođača DIY 3D Printer kitova isporučuje osnovni alat uz 3D Printer, poželjno bi bilo da si pripremite vlastiti alat (odvijače, imbuse, male nasadne ključeve "gedore" i sl.) koji će Vam pomoći prilikom sastavljanja.

Odvojite par sati vremena, slijedite upute proizvođača i korak po korak sastavite funkcionalan 3D Printer.


Nakon uspješnog sastavljanja 3D Printera potrebno je pripremiti software (aplikacije) pomoću kojega ćete generirati G-code i pokrenuti 3D Printer.


Prvo što Vam je potrebno je 3D objekt kojega možete sami dizajnirati koristeći neku od aplikacija koje su dostupne na internetu ili možete downloadati gotovi 3D objekt koji je netko dizajnirao. Za osobne potrebe možete koristiti većinu aplikacija koje su deklarirane kao "free" za osobnu i nekomercijalnu upotrebu i slobodno se mogu downloadati i/ili koristiti OnLine. 

Za crtanje/dizajniranje 3D objekata preporučamo Onshape cloud CAD aplikaciju koja se koristi OnLine putem WEB browsera te nije potrebna instalacija na lokalno PC računalo.

Veliku kolekciju gotovih 3D objekata koji su dizajnirani od strane hobista, amatera ili profesionalaca koji su jednostavno zaljubljeni u 3D printanje možete pronaći na internetu na stranicama poput Thingiverse.


Na kraju, gotove ili samostalno izrađene 3D objekte treba "pustiti kroz slicer" kako bi se dobio funkcionalan G-code koji će uz pomoć 3D Printera izraditi odabrani 3D objekt.


Od hrpe hostova/slicera dostupnih na internetu preporučamo Vam korištenje Repetier-Host koji uključuje Slic3r, CuraEngine i Skeinforge slicere. Isto tako možete koristiti i Ultimaker Cura software koji je vrlo jednostavan za korištenje jer sadrži puno pripremljenih predložaka i režima koji će odgovarati većini 3D Printera. 

Većina 3D Printera ima podršku za SD karticu pa se G-code može pokrenuti direktno sa 3D Printera bez potrebe za PC računalom.


Korisni linkovi
Kako riješiti najčešće probleme s 3D ispisom
Što učiniti kada pokušavate pokrenuti 3D ispis i to jednostavno ne izlazi ispravno? Nesumnjivo ćete se suočiti s situacijom u kojoj se modeli koje printate izlaze izobličeni, s grubom završnom obradom, s mrljama ili s puno nepotrebnog filamenta ...

Više pročitajte na stranici: http://www.3dprintingforbeginners.com/

Vodič za rješavanje problema s kvalitetom ispisa
Ovaj vodič je odlično mjesto za početak ako pokušavate poboljšati kvalitetu 3D tiskanih dijelova. Sastavili smo opsežan popis najčešćih problema s 3D ispisom zajedno s softverskim postavkama koje ih možete riješiti. Najbolje od svega, vodič koristi veliku zbirku slika u stvarnom svijetu kako bi svaki problem lako prepoznao prilikom ispitivanja vlastitih 3D tiskanih dijelova. Započnimo!

20 Best 3D Printing Software Tools (All Are Free)
Preuzeto sa WEB stranice www.all3dp.com

Ovaj je članak o pronalaženju najboljeg 3D softvera za ispis za svaku fazu vašeg tijeka rada. Koji je softver za 3D ispis najbolji za pripremu 3D modela za ispis? Kako dizajnirati 3D modele od nule? Što ako ste apsolutni početnik?

Nemojte se bojati, odgovorili smo na sva ova pitanja, zajedno s informacijama o razinama znanja i gdje ih se mogu preuzeti. A najbolja stvar je da su svi oni potpuno ili besplatno za studente, nastavnike i projekte otvorenog koda ...

Više pročitajte na stranici: https://all3dp.com/1/best-free-3d-printing-software-3d-printer-program/

colorFabb filamenti